Gombai Endre

GombSajt sajtmester, alapító

 

 Apukám 20 éve költözött a déli határvidékre, a Duna-Dráva Nemzeti Parknál található Csokonyavisontára, hogy gazdálkodással foglalkozzon. 7 éve kezdett el az állattenyésztés mellett sajtkészítéssel is foglalkozni, először még csak a helyi tradíció szerint, majd már “tudományosan” a Magyarországon fellelhető kevéske irodalommal felvértezve készítette a friss kecskesajtot.

 Én, aki külföldön dolgoztam, itthoni szabadságaim alkalmával segédkeztem neki és egyre inkább vonzónak találtam a vidéki nyugalmat és állattartást. Végül úgy döntöttem hogy hazatérek, így 2013-ban a szabadságomat a Nárcisz birtokon töltöttem sajtinasként, ahol a sajtkészítés titkait igyekeztem minél jobban ellesni, amit hál-istennek a sajtmester Nárcisz, nem is igyekezett titkolni.

 Amikor legközelebb hazatértem, a poggyászaim tele voltak Angliából, Franciaországból és az USA-ból beszerzett könyvekkel, amivel azt hiszem talán nekünk van a legnagyobb szakmai könyvtárunk Magyarországon (ez mondjuk valamennyire a hazai sajtkultúra állapotáról is jelentést ad). Ezeket bújom azóta is szorgosan, hiszen családi vállalkozásunk célja többek között az is, hogy itthon minél különlegesebb nyugaton már tradícióval rendelkező sajtokat honosítson meg, illetve ötvözze ezeket a magyar tradícióval, kitűnő házitejből elkészítve. Hogy ez sikerül-e, annak önök lesznek a bírái!

 

 

Gombai Endre

 

 

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségünk:

GombSajt sajtmester, alapító

Mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06-70-560-9181

 

 

Mircz Nárcisz

Nárcisz Birtok sajtmester, alapító

 

 Azt gondolhatnánk, a sajtgyártás jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége.

 Elképzelhető. Mégis kell lennie valaminek, aminek következtében két különböző háznál nem lesz egyforma egy olyan egyszerű, alapvető étel, mint pl. a húsleves. Ugyanannál a háznál két különböző fazékban főtt ugyanazon étel már nem egyforma. És ha minden megegyezik, akkor se lesz olyan – mondjuk – egy sokat ismételt pogácsa jövő vasárnap.

 A sajtkészítők nagyon jól tudják, hogy a sajtokat a jól meghatározható biokémiai folyamatokon túl nehezen meghatározható, vagy meghatározhatatlan folyamatok formálják. Ezek a sajtok életét végigkísérik. A sajtok folyamatosan változnak és e tekintetben talán leginkább a gyümölcsökhöz vagy – még inkább – a borokhoz hasonlítanak. Nem véletlenül házasítja ezeket a gasztronómia. Van úgynevezett korai vagy zöld állapotuk, kedvező környezeti feltételek mellett elérik a zenitjüket és tovább változnak az egyes sajt típusoktól függően a csökkenő vagy legtöbb esetben a növekvő élvezeti érték irányába. Ennek megítélése leginkább tőlünk, bírálóktól függ. Ezek a változások kuszálják össze leginkább azokat a jól meghatározható folyamatokat.

 Azt, hogy milyen a jó sajt azt egyedül mi tudhatjuk. És minél többféle sajtot, minél többször kóstolunk, annál jobban tudjuk.

 Bár egy sajt minősítése szinte teljesen szubjektív, mégis elfogadhatunk ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy milyen sajtokkal ismerkedjünk. Engedjék meg, hogy a Nárcisz birtok sajtjait ajánljam! Egész egyszerűen azért, mert én készítettem őket. A sajttejet a Hortobágyi pusztán legelő, a vadvirágokat és a gyógynövényeket sem igazán kímélő kecskéim termelték. A sajtokat a legjobb tudásomnak megfelelően, a modern technológiai segédanyagok és adalékanyagok kifelejtésével – egyszerűen tejből (!) készítettem, viszont saját ötleteimmel és értékeimmel fűszereztem azokat. Ma olyanok a sajtjaim, amilyennek Önök találják. Holnap viszont – ígérem -,  még annál is jobbak lesznek! És minél többször megkóstolják, annál jobban fog ízleni!

 

Ismerkedjenek meg velük!

 

Köszönettel:

Mircz Nárcisz

Nárcisz Birtok sajtmester, alapító

Tel.: 06-20/335-9620

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weboldalunkat eddig látogató nézte meg.