Az igazi tradicionális füstölt sajt! Őshonos sajt nálunk, Szlovákiában és Lengyelországban. Külső füstölt kérge aranybarna, magas vajtartalmától kissé olajos tapintású és fényes. Rostos, szálas szerkezetű, kissé rágós, de szájban könnyen elomló. Szaga és íze sonkára emlékeztető, enyhén füstölt, zamatos, telt és kellemesen sós. Csigába csavarjuk fel a ruganyos, aranysárga tésztát.

 Zöldségekkel közvetlenül fogyasztható, a sajt-és hidegtálak dekoratív alkotója. Ajánljuk még hideg és meleg szendvicsekhez, hidegtálakhoz.

 Nárcisz Birtok tipp: nagyon feldobja a pizzát, ha vékonyan a tetejére reszeljük, bacon már nem is kell!

 Bortárs: 2002-es Weninger Spern Steiner Kékfrankos, a 2003-as Ráspi Válogatás, St. Andrea Tóbérc

Ezt a sajtunkat az olasz Ubriaco ihlette. A sajtot elkészülte után enyhén préseljük, majd villányi vörösborban érleljük egy hétig ami a gyönyörű vöröses lila kérgét adja. A sajt tészta lágy és krémes, a kéregnél savanykás és keményebb.

Nárcisz Birtok tipp: Ajánljuk gyümölcsök, dió mellé.

Bortárs: Sauska Tokaj Sauvignon Blanc 2013

A klasszikus francia Camembert kézműves változata. Kívül bolyhos fehér nemes penész borítja amely kívülről lágyítja és teszi a külső részeken szinte folyósan lággyá és krémessé belül. Illatán a friss gombát az eső utáni földet érezzük, ízében pedig a lágy krémesség keveredik a gombával.

 

Nárcisz Birtok tipp: rántva nagyon finom!

Bortárs: Szeleshát Merlot 2013

Eredetileg arra találtuk ki, hogy helyettesítse télen a vörösboros kecskesajtunkat, de olyan jól sikerült, hogy megmaradt önálló sajtként. A sajtot elkészülte után enyhén préseljük, majd villányi vörösborban érleljük egy hétig ami a gyönyörű vöröses lila kérgét adja. A sajt tészta lágy és krémes, a kéregnél savanykás és keményebb, mindezt a juhtej édeskés ízével válik még összetettebbé.

Nárcisz Birtok tipp: Ajánljuk gyümölcsök, dió mellé.

Bortárs: Sauska Tokaj Sauvignon Blanc 2013

Weboldalunkat eddig látogató nézte meg.