Frenetikus tésztasaláta

Frenetikus tésztasaláta


Hozzávalók / 2 adag

    25 dkg tészta (olasz)
    10 dkg kecskesajt (natúr)
    4 kis db paradicsom
    15 db fekete olajbogyó (aszalt, ha nincs, jó a zöld is)
    2 ek olívaolaj (salátához való extraszűz, én ezt használtam)
    2 teáskanál olívaolaj (bergamot aromájú)
    1 marék bazsalikom (lila)
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint (frissen őrölt )

 

A fizetésemen kívül nincs az a pénz, ami engem visszatarthatna egy palack sokat ígérő olívaolaj megvásárlásától. És ha színe, illata, zamata mellett még az üvege is gyönyörű, na akkor aztán egy kisebb személyi kölcsön felvételétől sem riadok vissza. Jósorsom úgy hozta, hogy Finomániáék buliján megismerkedtem az olasz származású olívafanatikus, Frantoio Colonna mesés olajaival. Már az lenyűgözött, ahogyan a különböző bogyófajták származási helyéről, a termelőkről és sajtolási módszereikről mesélt, de amikor elkezdődött a kóstolás, hát az tényleg maga volt a mennyország. Ahogy a boroknál, itt is a könnyűtől haladtunk az erősebb fajták felé, és amikor azt hittem, hogy eljutottunk az "e fölött már csak az ég"-kategóriáig, előállt egy elképesztő zamattal. Nem árulta el, hogy mit csöpögtetett a kenyérkockára, nekünk kellett megmondanunk, milyen ízeket érzünk: volt ott sok minden, a zöldalmától a mandulán át egészen a...aaaa..ööö... fogalmam nem volt miig. Nézzetek mélyen a szemembe és áruljátok el szépen: tudjátok ti, mi az a bergamot? Mielőtt sebes guglizásba kezdenétek, megmondom én: egy citrusféle. Külsőre megtévesztésig hasonlít a narancsra, de ízletes rokonával ellentétben ez a gyümölcs - brutál keserűsége miatt - ehetetlen. A héjából nyert illóolaj viszont izgalmas, pikáns ízt kölcsönöz az Earl Grey teának, és - na itt a lényeg - esetünkben ennek a különleges olajnak! Amint túljutottam a kóstolást követő első ámulaton, beindult a fantáziám. Lelki szemeim előtt már akkor láttam a pompás tésztasalátát, amit a szerdai nagybevásárlás eredményeként tegnap végre sikerült összeraknom.
folytatás elrejtése

Elkészítés

    A tésztát al dente-re főzzük (a csomagoláson lévő idő másfélszerese alatt), leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kihűtjük.
    A paradicsomot, a sajtot és az olívabogyót feldaraboljuk, a bazsalikomleveleket apróra tépkedjük.
    A tésztát meglocsoljuk a natúr olívaolajjal, és összeforgatjuk a többi hozzávalóval, óvatosan sózzuk (a sajt is sós), frissen őrölt borsozzuk.
    Tálaláskor csöpögtetjük rá a bergamotos olivaolajat, tetejére jöhet a bazsalikomlevél.

Weboldalunkat eddig látogató nézte meg.