Paradicsomos sertésragu polentával

Paradicsomos sertésragu polentával

hozzávalók / 6 adag
A raguhoz

    80 dkg sertéscomb
    2 közepes fej vöröshagyma
    3 gerezd fokhagyma
    2 db sárgarépa
    2 db fehérrépa
    2 dl alaplé (húsleves)
    4 db paradicsom
    10 dkg sűrített paradicsom
    3 db babérlevél
    4 db újhagyma
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint (őrölt)
    oregánó ízlés szerint
    4 ek olívaolaj (a sütéshez)

A polentához

    8 dl víz
    4 dl tej
    250 g kukoricadara
    2 ek vaj
    15 dkg kecskesajt
    szerecsendió ízlés szerint
    kakukkfű ízlés szerint

 

elkészítés
Ragu:

    Vágjuk kockákra a húst, aprítsuk fel a vöröshagymát, fokhagymát, tisztítsuk meg és karikázzuk fel a répákat.
    A paradicsomokat forrázzuk le, hűtsük vissza és húzzuk le a bőrt róluk.
    Olivaolajon pirítsuk meg a hagymát, utána dobjuk rá a húst, amit pirítsunk fehéredésig.
    Mehet rá a karikákra vágott répa és a fokhagyma.
    1-2 percre rá öntsük fel a húsleves alaplével. (Nekem nem volt itthon készen, így ezt 2 dl forró vízben feloldott tyúkhúsleves kockával helyettesítettem.)
    Hagyjuk, hogy rottyanjon egyet és tegyük bele a paradicsomokat és a paradicsompürét.
    Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, oregánóval.
    Alacsony lángon hagyjuk, hogy rotyogjon, amíg a hús megpuhul.
    A vége előtt 2-3 perccel dobjuk bele a felkarikázott újhagymát. Az újhagyma zöldjét aprítsuk fel, a tálaláskor szórjuk majd meg vele az ételt.

Polenta:

    Egy lábasban forraljuk fel a vizet és a tejet.
    Rakjunk bele egy kis szerecsendiót és egy kávés, vagy teáskanálnyi kakukkfüvet (amennyire szeretjük... ha kihagyjuk, akkor sincs tragédia).
    Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a kukoricadarát.
    Na itt kezdődik a testedzés... Szépen lassan besűrűsödik az egész. Folyamatosan kevernünk kell kb. 20 percen keresztül, különben leég. Minél sűrűbb, annál nehezebben keverjük majd. Az 5. percnél feltesszük majd magunknak a kérdést, hogy nem lett-e volna egyszerűbb tésztával. A 10. percnél már nem érezzük a karunkat, de sebaj, fáj helyette már a vállunk. A 15. és a 20. perc között, amikor már hátunkba sugárzik a fájdalom eldöntjük, hogy soha többet nem kezdünk neki. A 20. percben keverjük hozzá a kecskesajtot és 2 ek vajat.
    Húzzuk le a tűzről, töröljük meg a homlokunkat, bontsunk egy sört, megérdemeljük.
    Öntsük ki egy kiolajozott tepsibe úgy, hogy kb, 1 centi magas legyen a massza.
    Tegyük sütőbe pár percre, hogy egy picit megsüljön az alja.
    Vegyük ki, és vágjunk belőle formákat, amiket pici olajon, grillserpenyőben süssünk meg. Mindkét oldalának elég 2-3 perc (ha másnapra marad még, akkor sütőben, vagy serpenyőben újra tudjuk melegíteni).

Weboldalunkat eddig látogató nézte meg.