Kecskesajtos gombóc

Kecskesajtos gombóc

hozzávalók / 5 adag
Krumplipüré

    30 dkg burgonya (hámozva, kockázva)
    5 dkg vaj
    0.5 dl tej
    0.5 kávéskanál só
    4 gerezd fokhagyma (zúzott)
    0.5 csokor petrezselyem (aprított)
    1 kávéskanál szerecsendió (őrőlt vagy reszelt)

Gombóc

    30 dkg burgonyapüré
    30 dkg finomliszt (nagyjából)
    1 db tojás
    3 ek zsemlemorzsa
    1 ek olívaolaj (bacon zsírt használtam)
    30 dkg kecskesajt (juhtúró vagy krémsajt is jó lehet)
    10 dkg virsli (1.5 cm-es darabokra vágva)
    3 ek tejföl (púpozott)
    4 gerezd fokhagyma (zúzott)
    0.5 csokor petrezselyem (aprított)

 

elkészítés

    Ha nincs maradék krumplipürénk, akkor a felkockázott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd áttörjük a vajjal együtt. Hozzáadjuk a fűszereket és jól átkeverjük, ha ízlésünknek megfelelő az íze, akkor annyi tejjel hígítjuk, hogy ne legyen folyékony, de kimondottan lágy legyen az állaga. (Ha csak a gombóchoz készítjük, azt érdemes a tej adagolásánál figyelembe venni, hogy minél több tejet adunk hozzá, annál több lisztet fog felvenni a tészta, ergo annál több gombócunk lesz. De azért ne essünk túlzásokba, nehogy tészta helyett csirizre emlékeztessen az étel.)
    A kihűlt pürét összedolgozzuk a tojással és annyi liszttel, hogy ne ragadjon nagyon. (Azért hagytam kicsit ragacsosra, hogy ne legyen kemény, amikor megfőzöm.)
    A zsemlemorzsát a választott zsiradékon megpirítjuk (én fűszerezett morzsát használok, mert a fokhagyma és pizzafűszer nem ronthatja el :)
    A gombócok megfőzéséhez egy fazékban sós vizet forralunk.
    Amíg a víz felforr, a tésztából nagyobb diónyi darabokat szakítunk olajos kézzel, és széthúzzuk kb. 3 mm vékonyra. A közepére tesszük a sajtot, virslit vagy amivel tölteni szeretnénk, majd a tenyerünkben golyóvá formáljuk.
    A gombócokat forrásban levő vízben addig főzzük, míg felúsznak a felszínre, ekkor lyukacsos kanállal a pirított prézlire szedjük, és beleforgatjuk.
    Míg a gombócok lubickolnak, elkeverjük a tejfölt a zúzott fokhagymával és az aprított petrezselyemmel.

Weboldalunkat eddig látogató nézte meg.